Megtekinthetők az esztergomi erények

Esztergom Fehér toronyA nagyközönség is megtekintheti mától a reneszánsz erényeket ábrázoló falképeket és a bizánci művészet hatásait tükröző, híres „esztergomi oroszlánokat”, az újonnan lefedett Fehér toronyból lepillantva pedig körpanorámában gyönyörködhetnek a vendégek az esztergomi Vármúzeumban.

A királyi palota épületegyüttese a benne lévő reneszánsz emlékekkel, Vitéz János esztergomi érsek itteni tevékenységével, szellemiségével rászolgált a megkülönböztetett figyelemr. Ezt indokolta a reneszánsz falfestmények beázás miatti veszélyeztetettsége is, valamint az újabb kutatások eredményei nyomán a restaurálás felgyorsításának igénye.

A palotában a beruházásnak köszönhetően befejeződött a Fehér torony lefedése, és részlegesen látogathatóvá vált a falképekkel díszített Vitéz Studiolo. A lakótoronyban és a kápolnában található, kimagasló, nemzetközi színvonalú freskók restaurálásával előreláthatólag 2009 végére készülnek el a szakemberek. A műemlékegyüttes 2008-ban elnyerte az Európai örökségi helyszín kitüntető címet – közölte a kulturális tárca sajtóosztálya.

Forrás: MNO Magyar Nemzet Online – Megtekinthetők az esztergomi erények.

A bejegyzés kategóriája: Kultúra, Művészet, Építészet
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>