Neten követhető nyolc kék vércse útja

Kék vércse

Kék vércse

Neten követhető nyolc kék vércse útja – Virág és Csalán már a Fekete-tengernél járnak. Végre kiderül, Afrikában merre telelnek.

A jeladókkal a madárkutatók választ kaphatnak arra az eddig megválaszolatlan kérdésre, hogy Afrikának pontosan melyik részén töltik a telet a vércsék – tájékoztatott a Magyar Madártani Egyesület csütörtökön. A repülési utat ábrázoló térkép augusztus vége óta érhető el. A jeladók által háromnaponta küldött jeleket minden hétfőn frissítik a honlapon.

A kék vércsét a vetési varjúval együtt az év madarának választotta idén a madártani egyesület. A sólyomfélékhez hasonlóan a kék vércse sem épít fészket, a varjúfiókák kirepülése után szívesen költözik be varjútelepekre, és költ varjúfészkekben. Így ha a varjútelepek száma csökken, a kék vércsék is veszélybe kerülnek. Legnagyobb számban a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon élnek.

A nyolcvanas évek elején még 2000-2500 pár fészkelt Magyarországon, mára azonban a populáció ennek harmadára csökkent. A madár a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján mérsékelten veszélyeztetettként szerepel. Európában sebezhető fajnak számít. Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 500 ezer forint.

Forrás: Index – Tech – Neten követhető nyolc kék vércse útja.

A bejegyzés kategóriája: Természet
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>