Benedek Elek, a harcos publicista

Benedek ElekBenedek Elek születésének 150. és halálának 80. évfordulójára emlékkiállítás nyílt a budai Várnegyed Galériában. A tárlaton fényképek, cikkek, mesék, könyvek idézik fel az író életútját, ami nemcsak a szokásos öreg mesemondó képet tükrözi.

A meseirodalom mellett ugyanis a hagyományos vélekedéssel szemben harcos publicista volt, igazságkereső, mindig a gyöngébb oldalára állt, ha a róka a nyulat üldözi, akkor a nyúléra, de ha az a káposztát akarta megenni, akkor a káposztáéra.

A kiállításon látható egy székely zeke is. Az író Pestre kerülése után nem szívesen hordta már a székely népviseletet. Amikor hosszas önmarcangolás és egy sikertelen öngyilkossági kísérlet után eldöntötte, hogy újságírónak áll, elhatározta, hogy nem szégyelli a hagyományos ruhákat, és onnantól saját székely zekéjében járt. Rákosi Jenő emiatt nevezte el Zekének az írót, aki a későbbiekben felvette azt a több mint félszáz álneve közé.

Benedek Elek-év van, amit az Országos Széchényi Könyvtár kiemelten fontosnak tart. Január végétől március elejéig a könyvtárban már szerveztek egy Benedek Elek-kiállítást. Azon az összes könyvét bemutatták, amit csak lehetett. Az ott kiállított anyagot ide nyilvánvalóan nem lehetett elhozni. Amivel viszont több ez a tárlat, hogy itt el lehet olvasni a parlamenti beszédét, belenézhetünk a Nemzeti iskola című kiadványba, valamint a Cimborába is.

Online olvasható művei.

Forrás: Index – Kultúr – Benedek Elek, a harcos publicista.

A bejegyzés kategóriája: Anyanyelv, Irodalom, Kultúra
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>