Feltárták az ország első átmenőbarlangját

Szívárvány-barlangFeltárták az ország első átmenőbarlangját – A Bükk-fennsíkon feltárt barlangban csak kutatási célú túrákat engedélyeznek.

A 3000 méternyi üreg a Szivárvány-barlangot és a Sebes-barlangot köti össze. Különlegessége, hogy olyan rendszer, amelynek vízelvezető járata a forrástól a víznyelőig ismert – közölte Duska József, az egri székhelyű Bükki Nemzeti Park (BNP) Igazgatóságának vezetője csütörtökön. A feltárás 2006 áprilisában kezdődött meg és idén októberben fejeződött be.

A vezető elmondta, hogy az új járatokat a miskolci Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület és a Bakonyi Barlangkutatók Szövetsége közösen derítette fel. Kiderült, hogy a barlangrendszert általában a szűk keresztmetszet jellemzi, és csak helyenként találhatók benne barlangtermek. Az üregrendszerben cseppkőképződmények is kialakultak. A BNP a barlangi képződmények védelme érdekében lezárta a barlangrendszer bejáratait, illetve megkezdte a járatok feltérképezését. A barlangban csak kutatási célú túrák engedélyezettek.

Forrás: Index – Tudomány – Feltárták az ország első átmenőbarlangját.

A bejegyzés kategóriája: Természet
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>