Új díjat alapítanának – egyetemi főváros lehet Győr

Győri EgyetemGyőr lehet Magyarország első egyetemi fővárosa, amennyiben a Magyar Országgyűlés létrehozza a kitüntető díjat. A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói kezdeményezték a Magyar Országgyűlés elnökénél, hogy hozzák létre a vándordíjat és ezt elsőként Győr városa kapja meg. Az egyetem hallgatói készítették el azt az országgyűlési határozati javaslatot, amelyet kedden délután átadtak a város és az intézmény vezetőinek, majd palackpostával üzentek a fővárosnak.

A Széchenyi István Egyetem hallgatói kedden délután adták át a város vezetésének a saját maguk által elkészített országgyűlési határozati javaslatot, amelyben arra kérik a Magyar Országgyűlés elnökét, hogy az Országgyűlés hozza létre a „Magyarország Egyetemi Fővárosa” kitüntető vándordíjat és ezt elsőként adományozza oda Győrnek. A hallgatók szerint a Magyarország Egyetemi Fővárosa díjat olyan felsőoktatási intézménnyel rendelkező város kaphatja meg, amely kiemelkedő szerepet játszik az ország szellemi fejlődésének, kulturális, sportéletében és gazdasági érdekeinek előmozdításában, illetve nemzetközi tekintetben is kimagasló felsőoktatási tevékenységet végez.

A hallgatók kultikus helyére, a Bridge Csónakházba érkezett kedd délután az egyetem rektora, Győr város alpolgármestere és országgyűlési képviselő is. A körülbelül 150 hallgató itt adta át részükre a határozati javaslatot.

Dr. Szekeres Tamás, az SZE-Győr rektora elmondta, örömmel támogatja a hallgatók kezdeményezését: „Ez a cím nem csak az egyetem, de a város számára is presztízsértékkel bír. Úgy látjuk, Magyarországon Győr tett és tesz a legtöbbet a felsőoktatásáért. Egyöntetűen kiállt az egyetemmé válás mellett. Az intézmény megalakulása és Győrbe költözése óta példamutató módon támogatja azt. Kutató-fejlesztő tevékenységével és a hallgatók igényes felkészítésével méltó partnere a város és a térség vállalatainak.”

A javaslatok átadása után a körülbelül 150 egyetemista 100 palackpostát indított el a Dunán a fővárosba. A palackokban a dokumentumot küldték el Budapestre. „Ha úgy tetszik, ez egy szimbolikus üzenet a fővárosiaknak, hogy hahó, most jövünk mi, mi leszünk Magyarország első egyetemi fővárosa. Igyekezzetek utolérni bennünket!” – mondta a hallgatói delegáció szóvivője, aki reméli, hogy a többi intézmény játékként üdvözli kezdeményezésüket, és kihívásnak értelmezi azt. „Vándordíjról van szó, bármelyik intézmény elhódíthatja majd tőlünk, mi pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez ne sikerüljön”. A kezdeményezők tervei szerint a „Magyarország Egyetemi Fővárosa” kitüntető díjat minden páros évben, november 10-én, a Tudomány Világnapján adnák át.

Forrás: MNO Magyar Nemzet Online – Új díjat alapítanának – egyetemi főváros lehet Győr.

A bejegyzés kategóriája: Kultúra, Tudomány
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>