Sikeres volt a kísérlet az ISS-en a magyar fémhabbal

Sikeres volt a kísérlet az ISS-en a magyar fémhabbal

Sikeres volt a kísérlet az ISS-en a magyar fémhabbal

Sikeres volt a kísérlet az ISS-en a magyar fémhabbal – Az űrállomás fedélzetén csapolt hab olyan könnyű, hogy úszik a víz felszínén.

Az űrsörnek is becézett, magyar fejlesztésű fémhab az elmúlt évek egyik legizgalmasabb magyar űrkutatási projektje most ért révbe: eddig csak a Földön gyártottunk fémhabot, február 7-én azonban az ISS-en mikrogravitációs körülmények között sikerült fémhabot fejleszteni és annak tulajdonságait vizsgálni.

A Focus (Foam Casting and Utilization in Space) projekt egy fémhabot előállító berendezést küldött az ISS-re, a szerda hajnalban Bajkonurból elindult Progressz 37P teherűrhajóval. Bárczy Pál egyetemi tanár, a berendezést kifejlesztő, miskolci székhelyű Admatis Kft. igazgatója akkor elmondta, hogy a habokban, akár folyékony, akár szilárd állapotban vannak, gázbuborékok – úgynevezett cellák – találhatók. Fémből azonban nehéz habot előállítani, mert a gravitáció igen nagy mértékben befolyásolja a cellák méretét, alakját.

A vasránap lezajlott kísérlettel a habképződés mechanizmusának mélyebb megismerése vált lehetővé, illetve a habszerkezet stabilitásának vizsgálata mikrogravitációban. Az NKTH és az európai űrügynökség (ESA) által is felkarolt projekten három évig dolgoztak a magyar kutatók.

A fémhab olyan könnyű, hogy úszik a víz tetején. Tulajdonságai széles skálán változtathatóak, így az adott feladathoz adott tulajdonságú fémhab társítható. Alkalmazási lehetőségei nemcsak űrtechnológiai jellegűek, az autóiparban is használható lehet.

Forrás: Index – Tudomány – Sikeres volt a kísérlet az ISS-en a magyar fémhabbal.

A bejegyzés kategóriája: Tudomány
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>