Új dinoszauruszfaj maradványaira bukkantak a Bakonyban

AjkaceratopsSzenzációs lelet került elő az egyetlen magyarországi dinoszaurusz-lelőhelyről, a bakonyi Iharkútról, ahol egy új faj, egy 85 millió éves ceratopsia maradványait találták. A magyar felfedezést a legrangosabb természettudományos szaklap, a Nature legújabb száma közli.

“A tudomány számára egy új fajról van szó. A dinoszaurusz maradványait a tavaly nyári ásatásokon találtuk meg, amikor a koponya elülső része került elő. Azt a csoportot, amelybe tartozik, nagyon leegyszerűsítve papagájcsőrű dinoszauruszoknak is szokás nevezni, pont ez a papagájcsőrszerű rész került elő” – mondta Ősi Attila, geológus, paleontológus, a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely egyik felfedezője, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Természettudományi Múzeum Paleontológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa.

Egy növényevő, négy lábon járó, körülbelül 1-1,5 méteres testhosszt elérő, a ceratopsia csoportjába tartozó dinoszauruszról van szó. “A tülkös vagy galléros dinoszauruszok csoportjába sorolható. A legközelebbi rokonai Ázsiából, a Góbi-sivatagból ismertek. A lelet egyik legfontosabb aspektusa, hogy ez az első biztosan ceratopsia maradvány, amely Európában előkerült. Gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy ez a csoport nemcsak Ázsiát és észak-amerikai területeket hódította meg, hanem Európa egyes térségein is élt” – magyarázta Ősi Attila. Az a tény, hogy a magyarországi ceratopsia igen közeli rokonságot mutat a Góbi-sivatagbelivel, azt feltételezi, hogy ennek a csoportnak a képviselői valamikor a kréta időszakban Ázsiából eljutottak egészen a nyugat-európai területekre. “Az egykori Thetisz-óceán szigetvilágát is benépesítették. Ebben a szigetvilágban volt a bakonyi terület”.  Az új magyarországi dinoszaurusz Ajkaceratops kozmai nevet kapta Ajka városa és Kozma Károly geológus tiszteletére.” A felfedezés hosszú kutatómunka eredménye, hiszen közel egy évtizede folytatunk ásatásokat ezen a területen, ahol kutatócsoportunk megtalálta az új dinoszauruszt. Iharkúton legalább harmincféle faj képviselői kerültek elő, köztük teknősök, krokodilok, repülő hüllők és dinoszauruszok maradványai”.

Forrás: Index – Tudomány – Új dinoszauruszfaj maradványaira bukkantak a Bakonyban.

A bejegyzés kategóriája: Természet
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Új dinoszauruszfaj maradványaira bukkantak a Bakonyban bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Kunbaracsi Gáspár János hozzászólása:

    Kozma Károly akiről az elnevezés történt egy kitünő krónikás és költő is. Az Ajkai Szépírok Asztaltársaságának alapító tagja, és a Lantpengető című folyóiratunknak szerkesztője is. Ő volt aki megírta az Ajkai Bányák történetét, és jelenleg is szépverseivel gazdagítsa a lapunk oldalait. (KGJ)

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>