A Himnusz kézirata a Széchényi könyvtárban

A Himnusz kézirata

A magyar kultúra napját 22 éve, 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén nemzeti Himnuszunk kéziratát” – emlékeztetett az OSZK sajtóreferense. Mint hozzátette, az ünnep alkalmából pénteken a nagyközönség is megtekintheti a Himnusz eredetijét, sőt a látogatók magukkal is vihetik a kézirat másolatát.

Délután nyílik meg a Terv és mű – Vaszary János iparművészeti munkái című kiállítás, amelynek fókuszában az a két nagyméretű, pasztellkrétával készült kárpitterv áll, amely nemrég került elő az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatvány tárából. A mostanáig ismeretlen, eredeti műveket a közönség a megvalósult szőnyegekkel együtt tekintheti meg, amelyek az Iparművészeti Múzeum gyűjteményét gazdagítják. A tárlat bemutat Vaszary János-plakátokat és általa illusztrált kiadványokat is, ezzel hívja fel a figyelmet alkalmazott grafikusi munkásságára is.

A Nyomtatott magyar föld- és éggömbök a kezdetektől napjainkig című kiállítást pénteken tárlatvezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők, a vállalkozó kedvűeket pedig múzeumpedagógiai foglalkozások várják, amelyek központjában a földgömbkészítés áll.

A magyar kultúra napja alkalmából pénteken ingyenesen látogathatók a könyvtár kiállításai, a már említettek mellett az Olaszország világörökségi helyszíneit bemutató tárlat, a Márkus Emília-, a Major Tamás- és a Vas István-kiállítás, valamint A cipőgombolótól a vaskályháig című, századfordulós műszaki műremekeket bemutató összeállítás.

Forrás: Múlt-kor történelmi portál – Hírek – A Himnusz kézirata a Széchényi könyvtárban.

A bejegyzés kategóriája: Anyanyelv, Irodalom, Kultúra, Művészet
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>