A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton

Communitas Fortissima: Balassagyarmat1919. január 15-én csehszlovák katonák több ponton átlépték az Ipoly folyót, elfoglalták a vasútvonalat, és egy 40 fős különítmény bevonult a határmenti Balassagyarmatra. A cél az volt, hogy még délebbre tolják az 1918-as belgrádi szerződésben megállapított demarkációs vonalat. Vasutasok, tisztségviselők, rendőrök, polgárok és diákok harcoltak a városért, a harcokban tíz ember halt meg. 1919. január 29-én Balassagyarmat felszabadult.

A városháza falán 1922. október 29-én helyezték el a ma is ott lévő emléktáblát, Horthy Miklós kormányzó szavainak kíséretében: “Akikről e tábla szólani fog, igaz magyarok voltak, mert forrón szerették hazájukat, és hősök voltak, mert hazaszeretetüknek életüket is feláldozták”.

Szombaton megkoszorúzták a hősi halottak sírját és a Civitas Fortissima emléktáblát. A kísérő rendezvények sorában pénteken nyitják meg a Civitas Fortissima Múzeumot. A településnek 2009-ben adományozta az Országgyűlés a Communitas Fortissima, a legbátrabb falu címet, mert 1920. augusztus 1-jén a szomoróci lakosság a kercai helyőrség katonáival együtt elűzte a megszálló szerb-horvát-szlovén katonákat, így a község átmenetileg ismét a magyaroké lett.

Forrás: Múlt-kor történelmi portál – Hírek – A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton.

A bejegyzés kategóriája: Kultúra, Történelem
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>