Magyar olimpiai bajnok mentette meg Tokió felhőkarcolóit

A valaha mért egyik legsúlyosabb földrengése nyomán kialakult szökőár szedte a legtöbb áldozatot Japánban. Ám az épületek többsége állva maradt, és ez jórészt egy zseniális magyar mérnök újításának köszönhető. A történelem eddigi egyik legerősebb földmozgássorozatában kitűnőre vizsgáztak a rengésbiztos épületek. Mindezt jószerivel egy zseniális magyarnak köszönheti a világ. Tarics Sándor 1936-ban tagja volt az olimpiai bajnokságot nyert magyar vízilabda-válogatottnak, és ugyanabban az évben mérnöki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, ám szakmai karrierje új hazájában, Amerikában teljesedett ki.

Magyar olimpiai bajnok mentette meg Tokió felhőkarcolóit
Az Egyesült Államokban élő 98 éves magyar mérnök ifjonti lelkesedéssel magyarázza korszakos találmányának lényegét

– Dobostorta ihlette a zseniális újítást?
– A legendás Komjádi Béla mondta rám, hogy vízilabdásként megláttam mindazt, ami lehetséges, de senki sem számít rá. Azt hiszem, mindez mérnökként is igaz volt rám – jellemezte önmagát Tarics, akit amerikai otthonában értünk utol.
– Az ön által vezetett mérnöki csapat forradalmian új megoldást javasolt a földrengésbiztos építkezéseknél. Azt is olvastam, hogy a híres-neves dobostorta volt az ihlető modell.
– Hát, az enyhe túlzás! – nevet a telefonban a csaknem százévesen is ifjonti frissességgel és lelkesedéssel beszélő magyar.
– Sokan mondják valóban, hogy ez az építőipar dobostortája, és annyiban nagyon is helyénvaló a hasonlat, hogy rétegesen egymáshoz vulkanizáltunk acéllemezeket és gumisávokat. Ezek általában kerek formájúak, és az épületek oszlopai ezekre az acélgumi- pogácsákra támaszkodnak.

Hogy megértsük Tarics Sándor mérnöki leleményének lényegét, tudni kell, hogy földrengéskor elsősorban a talaj vízszintes elmozdulása okozza az épületek összeomlását. Amikor a föld és az épület rezgési frekvenciája közel azonos hullámhosszú, akkor a kettő ereje összeadódik, és a hagyományos elvvel felépített házak – különösen a merev vasbeton- vagy téglaszerkezetűek – szabályosan szétrázódnak, összeroppannak.

A Tarics–féle újítás lényege abban áll, hogy az épületek (hidak, utak) nem érintkeznek közvetlenül a földrengések által gyakorta veszélyeztetett talajréteggel, hanem közöttük ott az általában egy méter átmérőjű vas-gumi pogácsa. Az acéllapok közé préselt gumirétegek ugyanis képesek a legintenzívebb vízszintes mozgássorozatot is lefékezni, így a talaj rezgése erősen letompítva érkezik meg az épülethez. Olyasmi ez, mintha vízszintesen elhelyezett lengéscsillapítókat szerelnének a házak (utak, hidak) és a talaj közé.

– Nem ellenáll a földrengésnek, hanem mozog vele, ám eközben erőteljesen tompítja annak energiáját– magyarázza nagy lendülettel Tarics, majd sporthasonlattal él.
– Ha egy ütés a ringben telibe talál egy fejet, akkor K. O. is lehet a vége. Ha azonban a bokszoló az ütéssel egy ütemben hátrahajol, mintha csak hátrakísérné a támadó öklöt, akkor meg sem érzi a csapás erejét. A távol-keleti harcművészek alapfilozófiája éppen ez, és valahogy így működik a mi találmányunk is, amely függőlegesen nagyon merev, vízszintesen azonban rugalmasan el tud mozogni minden irányban!

A 98 éves egykori pólós – aki tervei szerint a londoni olimpiára is ellátogat – elmondja még, hogy Amerikában, de főként Japánban csaknem háromezer épületet (hidat, utat) emeltek fel a Tarics-féle acél-gumipogácsákra helyezve.

Forrás: Magyar olimpiai bajnok mentette meg Tokió felhőkarcolóit – Borsonline.hu.

A bejegyzés kategóriája: Tudomány, Építészet
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>