Puskás-díjat alapított a FIFA

Puskás FerencPuskás Ferenc-díjat alapított a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), melynek elnöke, Joseph Blatter bejelentette, hogy az elismerést mindig a legszebb gólt szerző játékos veheti át a szervezet éves, zürichi gáláján. Az erről szóló szerződést Blatter és az Aranycsapat legendás játékosának özvegye írta alá kedden a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

A FIFA futballbizottsága, melynek Franz Beckenbauer az elnöke és korábbi világklasszis játékosok a tagjai, összeállít egy tízes listát, amelyre a szurkolók szavazhatnak november utolsó két hetében a FIFA hivatalos honlapján. Az idén december 21-én rendezendő gálára mind a tíz jelöltet meghívják, de csak a voksoláson győztes találatot hirdetik ki, a sorrendet nem. Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont, így legalább élvonalbeli bajnoki találkozón kell születnie, hogy jelölt lehessen. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti.

„Nagyon fontos, hogy megőrizzük az egykori kiváló játékosok emlékét, ez a kezdeményezés is ezt a célt szolgálja” – mondta a svájci sportdiplomata. „Hogy miért éppen Puskás? A futballtörténelemben van, aki több gólt szerzett nála, de a FIFA számára a személyiség is rendkívül fontos tényező, mert példaképeket szeretnénk a fiatalok elé állítani. Puskás pedig példa nélküli tehetsége mellett fantasztikus ember volt a pályán kívül is, azaz a díjjal nemcsak a góljait, hanem a személyiségét és a játékhoz való hozzáállását is elismerjük”.

Blatter elárulta, hogy három éve keresték meg a FIFA-t az ötlettel, s ők boldogan mondtak igent a kezdeményezésre. Hozzátette, szerzői és névhasználati jogok miatt csak most sikerült valóra váltani a terveket, de a lényeg az, hogy megvalósultak.

A Puskás Akadémia alapítója szerint a Bp. Honvéd és a Real Madrid emblematikus csatárának élete máig tanulsággal szolgálhat a magyarok számára, hogy közös akarattal és elszántsággal ez a kis ország is tud győzni, s ennek a díjnak az alapítása közös siker, mert egész Magyarország nyert vele.

„Öcsi bácsi halálakor megígértük, hogy ápolni fogjuk emlékét. Ez a díj pedig a lehető legjobb módja, hogy neve az idők végezetéig fennmaradjon” – jelentette ki a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Az olimpiai bajnok Puskás Ferenc özvegye könnyeivel küzdve csak annyit tudott mondani: „köszönöm”.

Kiderült, hogy jövő hétfőn delegáció indul Spanyolországba a Puskás-hagyaték feldolgozására, a kezdményezés nem titkolt célja, hogy megőrizze a jövő nemzedék számára Puskás Spanyolországban felhalmozott futballereklyéit, s azokat Magyarországra hozza.

Képriport

Forrás: MNO Magyar Nemzet Online – Puskás-díjat alapított a FIFA + Képriport.

A bejegyzés kategóriája: Kultúra, Sport
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>