Új harangok érkeznek a Mátyás-templomba

Mátyás-templomNégy új harang érkezik csütörtökön a budavári Mátyás-templom elé Passauból, ahol az elmúlt három hétben áthangolták és megtisztították a templom két régi harangját.

Az új harangokat egy hónapig közszemlére teszik a templom bejárata elé. A passaui Perner cég januárban kezdi meg a harangok beépítését a Mátyás-toronyba. Ennek során új, tölgyfa harangszékeket készítenek, amelyekben a négy nagyobb harang mellett egy-egy elleninga gondoskodik arról, hogy harangozás közben ne terheljék a tornyot a hatalmas tömegek lengése által keltett vízszintes irányú erők. A régi és új harangok együttes megszólalására 2011 tavaszáig, előreláthatólag húsvétig kell várni.

A passaui Rudolf Perner harangöntöde műhelyében három új harang az Úr Krisztus, valamint XII. Piusz és II. János Pál pápa tiszteletére készült: 200, 155, illetve 117 centiméter átmérőjűek, súlyuk 45, 19, illetve 15 mázsa. Ezeken kívül – Rudolf Perner ajándékaként – egy, Szent Margit tiszteletére öntött, 110 kilogrammos kisharang is érkezik az eddigi lélekharang felváltására.

A Mátyás-templom már meglévő két harangját Szent Károly és a Szentháromság tiszteletére szentelték fel. Az 1891-ben öntött Szent Károly harang 180 centiméter átmérőjű, súlya 32 mázsa, míg a templom legrégebbi, 1723-ban öntött Szentháromság harangja 105 centiméter átmérőjű, súlya 8 mázsa.

Forrás: MNO Magyar Nemzet Online – Új harangok érkeznek a Mátyás-templomba.

A bejegyzés kategóriája: Kultúra, Építészet
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>