Feltárták az első „emeletes” barlangot a Bükkben

Bükk emeletes barlang - Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület

Bükk emeletes barlang - Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület

Több év kemény munkával bükki és bakonyi barlangkutatók feltárták a Bükk-fennsík első „emeletes”, vagyis átmenő barlangját.

Október 8-án sikerült az átjutás; Kiss János és Sűrű Péter, a Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület barlangászai összekötötték a Szivárvány- és a Sebes-barlangot, így feltárták a Bükk-fennsík első „emeletes”, vagyis átmenő barlangját. Ez azt jelenti, hogy a járat a víznyelőtől a forrásig ismert és járható.

A barlangrendszer felmért és becsült járatainak hossza mintegy 3 kilométer, úgynevezett „légvonalbeli” hossza – ha a két végpontot egy képzeletbeli egyenessel összekötjük – pedig 700 méter. A kutatás még 2005 novemberében kezdődött, és hosszabb-rövidebb megszakításokkal folytatódott négy éven keresztül. A feltárást időnként nehezítette a csapadékosabb időjárás, ilyenkor ugyanis a barlangban található „szifonok” – víz alatti járatok – ideiglenesen járhatatlanná váltak. A munkába idén áprilisban a Bakonyi Barlangkutató Egyesületek Szövetsége is bekapcsolódott, így a barlangrendszer kétharmad része közös feltárás eredménye. A kutatás természetesen nem véletlenszerűen történt, a barlangászok bizonyos jelekből – például a két barlang vízhozamának és huzatának változásából – sejtették, hogy a Szivárvány- és a Sebes-barlang egymással összeköttetésben áll.

A Bükk hazánk barlangokban leggazdagabb vidéke, a közel évszázados barlangkutató munka eredményeképp napjaikban több mint 1100 barlang ismert a területén. Az ország harmadik leghosszabb, és egyben legmélyebb barlangja, az István-lápai barlang is itt található.

Szakemberek szerint a Bükk 15-20 millió évvel ezelőtt még valószínűleg lapos dombság volt, s a karsztos kőzeteket vastag üledék borította. Hegységgé válása, felszíni és felszín alatti karsztjának képződése akkor indulhatott meg, amikor az Alföld medencéje több lépcsőben mélyre süllyedt, s ezáltal a Bükk tömege is kiemelkedett. A vulkáni és folyóvízi tevékenység hatására a mészkőre települt üledékek nagy része lepusztult, a csapadékvíz pedig karsztosodást okozott, így alakítva ki a több száz barlangot.

Forrás: MNO Magyar Nemzet Online – Feltárták az első „emeletes” barlangot a Bükkben + Képek + Képriport.

A bejegyzés kategóriája: Természet
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>