Vitézségből példát

Balassi Bálint emlékkard

Balassi Bálint emlékkard

A Balassi Bálint-emlékkard egy rangos magyar és európai irodalmi díj, amelyben minden évben egy magyar és egy külföldi – idegen anyanyelvű – költő részesül. Az átadási ünnepséget hagyományosan február 14-én, Bálint napján a budai Gellért Szállóban rendezik. A műfordítói kardot olyan irodalmárok kapják, akik a magyar költészetet – benne Balassi verseit – ültetik át anyanyelvükre. A magyar költők közül Ágh István, a külföldi irodalmárok közül John Ridland vette át vasárnap a Balassi-emlékkardot.

A kitüntetést 1997 óta adományozzák. A kardot minden évben Budán a Gellért Szállóban ünnepélyes körülmények között február 14-én, Bálint napján adják át. A szablyát bonyhádi Fazekas József kardkovács, a díszokleveleket pedig Vincze László szentendrei nyomdász készíti. 2002 óta a világhírű Herendi Porcelán Manufaktúra egy, erre a célra készített Balassi-szoborral is megajándékozza a költőket. 2006 óta, előzőleg országos versenyen kiválasztott, „Balassi-kard” védjeggyel ellátott bort is kapnak az érintettek, utalva a „Jó borokkal töltett aranyos pohárok járjanak mi közöttünk” verssorra.

2004-ben – Balassi 450. születésnapja alkalmából – Puszt Tibor rendező és Molnár Pál dokumentumfilmet készített az irodalmi díjról Kardtársak címmel. A hagyományoknak megfelelően kiosztották a Balassi Emlékérmeket is, melyben idén Reményi Károly karnagy, a Balassa Kórus vezetője, Balassa Sándor zeneszerző, Czipott Péter író, irodalomtörténész, Serdián Miklós György író, könyvkiadó vett át a Reneszánsz Irodalmi társaságtól, melynek a díjazottak a tagjává válnak.

Forrás: MNO Magyar Nemzet Online – Vitézségből példát + Videó.

A bejegyzés kategóriája: Anyanyelv, Irodalom
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>