Ókeresztény bazilikarom Pécsen

Ókeresztény bazilikarom PécsetÓkeresztény bazilika maradványait találták meg régészek Pécsen egy beépítésre váró területen végzett feltárás alkalmával. Az előkerült főfalakból, pillérekből és bejárati részekből arra lehet következtetni, hogy ott a III-IV. században háromhajós bazilika állt. A dokumentálás, a leletek kiértékelése még folyik, és ahogy a szakemberek haladnak, úgy nyílik lehetőség egy, a római középület formáját, méretét, elhelyezkedését szemléltető háromdimenziós rekonstrukció elkészítésére.

Mivel a felfedezés illeszkedik azon korakeresztény emlékek sorába, melyeknek köszönhetően Pécs a világörökség része lett, kezdeményezték a műemléki védelmét, és gondolkodnak a hasznosításán, nagyközönségnak való bemutatásán is. A befektető irodaházat tervez építeni a területen, de nem zárkózik el ettől. Ehhez azonban többletforrást kellene előteremteni, és olyan megoldást találni, amely az épülő ingatlan használata mellett a műemléki funkcióknak is megfelel.

Pécs ismertségéhez jelentősen hozzájárultak a korábban feltárt ókeresztény emlékek, amelyek révén a város tíz évvel ezelőtt, hatodik magyarországi helyszínként felkerült az UNESCO világörökség-listájára.

A diplomát Pécsnek ítélő Világörökség Bizottság úgy értékelte, hogy a IV. századi ókeresztény kápolnák, a temető, és annak festett sírkamrái kivételes és egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom IV. századi hanyatlásától a Frank Birodalom VII. századi hódításáig terjedő időszakot.

Forrás: Index – Tudomány – Ókeresztény bazilikarom Pécsen.

A bejegyzés kategóriája: Kultúra, Történelem, Építészet
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>