Év Fagylaltja 2010

Év Fagylaltja 2010Pestszentlőrinci Zila Kávéházban tartották az Év Fagylaltja 2010 országos versenyen, ahol többek között gyönyörűen tálalt szabolcsibirs-, sütőtök-, homoktövis- és sárkánygyümölcsfagyi is volt.

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg az év fagylaltja versenyt, melynek ötödik alkalommal ad helyet a Zila Kávéház. Évről évre egyre többen mérettetik meg magukat, és egyre több a fiatal – tette hozzá az ipartestület, a Cukrász-, Fagylalt- és Csokoládékészítők Világszövetségének elnöke. A szakember szerint nagyon fontos megismertetni a közönséggel az igazi minőséget, mert manapság nem csak kézművesfagyit lehet kapni. Minden évben meglepődünk az új ötleteken és kombinációkon, a tavalyi győztes, a Sacher-fagyi is többletfogyasztást generált.

Csokifagyi csak csokiból

A megmérettetésre 37 versenyző érkezett, kötelező volt csokoládéfagylaltot készíteni kizárólag csokiból, aroma felhasználása nélkül, de lehetett indulni szabadon választott kategóriában is. Az év fagylaltja versennyel együtt rendezték meg az Ország Születésnapi Tortája 2010 versenyt.

Az egész úgy kezdődött, hogy a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre először alkotta meg az ország tortáját, a különleges, madártejes süteményt. A csodasütit az ország 150 kézművescukrászdájában lehetett kapni augusztus 20-tól, méghozzá azonos recept alapján. Ez idén is így lesz.

A 2008-as szatmári szilvatorta és a tavalyi pándi meggytorta óriási szakmai és közönségsikere után az ipartestület ebben az évben is pályázatot írt ki a magyar cukrászok körében az ország tortája 2010 receptjének elkészítésére. Idén 19 torta érkezett.

Az év fagylaltja a házias vidámság

Év Fagylaltja 2010Le a kalappal, hogy a zsűri dönteni tudott, végül a házias vidámság fantázianevű kreációnak ítélve oda – a szabadon választott kategóriában – az első díjat. A különleges édesség megalkotója Csuta Zsolt Csákvárról. Az ezüstérmet a Dobos-fagylalt vitte el, amelyet a dunaföldvári Tóth Norbert készített, a bronzérmet pedig a francia füge kapta, melyet Kmitt Erzsébet álmodott meg a fővárosi Fittsüti cukrászatból.

A kézművescukrászok versenyében a kötelező csokoládé ízkategória aranyérmese Trella Györgyné lett a nyírbátori Csekő kávéházból, ezüstérmet kapott Farkas Liliána a kecskeméti Böbe fagyizóból, bronzérmet ítélt a zsűri Balogh Istvánnak a debreceni Mignon cukrászdából.

Közönségdíjas fagylalt lett a Tutti Kft. csányi sárgadinnyéje, míg a legszebben díszített fagylalt különdíjat a házias vidámság zsebelte be. Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíját kapucsínófagyijáért a budapesti Café Zacc vehette át.

Az ország születésnapi tortája verseny második fordulójába jutott a Széchenyi-epres-, a szilvásgombóc- és a túrógombóctorta, augusztus 20-án derül ki, a három csodasütemény közül melyik alkotással köszöntjük majd Magyarország születésnapját.

Forrás: MNO Magyar Nemzet Online – Ha ennek ellen tudsz állni… + Képriport.

A bejegyzés kategóriája: Gasztronómia, Művészet
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>