a Budapest Modell

Kevesen tudják, hogy Európa számos nagyvárosához hasonlóan Budapestről is készült egy kézzel fogható térbeli modell, amely ötszázszoros kicsinyítésben mutatja be a főváros épületeit. Sőt, gondos kezek évről-évre követik is a város életében bekövetkezett változásokat, és belehelyezik az építészetileg legfontosabb épületek kicsinyített másait.

makett, budapest - Ungár István

Ungár István (a készítő) meséli, hogy a Budapest Modell készítésének gondolata 1976-ban vetődött fel. Akkor, a Fővárosi Tanács VB. Városrendezési és Építészeti Főosztályának kezdeményezésére született döntés a város makettjének (amely Budapest belső kerületeit jeleníti meg) megépítéséről. A modell létesítésének eredeti célja – amely máig sem változott -, hogy a különböző városfejlesztési és városrendezési elképzeléseket, beépítési javaslatokat a makettbe illesztve véleményezhető legyen azok alkalmazkodása a meglévő városi környezethez. Így hát nem meglepő, hogy a modell sokáig csak a városrendezéssel és építészeti tervezéssel foglalkozó szakemberek körében volt ismert.

A Nemzeti Színház makettje - Kép Ungár István

A Budapest Modell tehát egy amolyan urbanisztikai kirakójáték. A tervezők által elképzelt megoldás szerint a modell megfelelő részletét felállítva, a tervezett fejlesztésnek a modellével azonos léptékű makettjét belehelyezték az adott helyre, így a döntéshozók és véleményezők világosan megítélhették, hogy a kérdéses elem hogyan illik a meglévő városi szövetbe. A Modell méretaránya 1 : 500, ezt az arányt alapvetően célszerűségi okokból határozták meg: egyrészt ebben a léptékben a valóságot már jól bemutató módon a fontosabb középületek míves tagozatai is modellezhetőek, másrészt ebbe a léptékbe könnyen transzformálhatóak mind az eredetileg 1 : 1000 léptékben készülő városrendezési tervek, mind pedig az 1 : 100 léptékben dokumentált építési engedélyezési tervek.

A szakmai célok mellett az ehhez hasonló modellek alkalmasak arra is, hogy különböző rendezvényeken és kiállításokon bemutassák, továbbá reprezentálják az adott várost. Így a hetvenes évektől kezdődően a Budapest Modellt is számos hazai és külföldi kiállításon szerepeltették. Így például a Budapest Napok rendezvénysorozatával a Budapest Modell megtekinthető volt Párizsban, Rómában, Bécsben és Berlinben is. A hazai bemutatók közül a Főpolgármesteri Hivatal Dísztermében 1994-ben, majd 1996-ban, illetve 2010 tavaszán a Budapesti Műszaki Egyetem Központi Épületében volt legnagyobb kiterjedésben látható.

Forrás: Építészet – Egy egész várossal legózni: a Budapest Modell | hg.hu.

A bejegyzés kategóriája: Építészet
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>