Új dinasztiák tárlata Győrben

Xántus János MúzeumHomo novus – Új dinasztiák születése a 16. században címmel nyílik a győri Xántus János Múzeum új időszaki kiállítása január 22-én, a magyar kultúra napján. Emellett a magyar kultúrtörténet meghatározó személyiségeit idézi meg a tudomány, az irodalom, a színház és a zene területén a magyar kultúra napjához (január 22.) kapcsolódó eseménysorozat a héten Győrött.

Az olyan nagy történelmi családok, mint az Esterházy, a Nádasdy és a Pálffy a török dúlástól és belharcoktól terhes 16. században emelkedett fel szinte a semmiből: a kiállítás karrierjük kezdeteit mutatja be. A főúri famíliák e századokban nem csupán a hatalmat és a gazdagságot birtokolták, hanem a kultúra legfontosabb mecénásai is voltak: európai hírű tudósokat támogattak, nyomdákat alapítottak, vagy éppen a kor nevezetes művészeit foglalkoztatták. A magyar kultúra napján megnyíló időszaki kiállítás üzenet a jelennek: “a vagyonnal felelősség is jár” – olvasható a tárlat ajánlójában.

Az igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint a kiállítás anyagában olyan műalkotások kaptak helyet, amelyeket ezen családok tagjai készítettek egykor vagy őket, esetleg birtokaikat ábrázolják, de olyan darabokat is beválogattak, amelyek a kor hangulatát segítik megidézni. A kiállítás február 27-ig tekinthető meg.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A híres magyar találmányokból ízelítőt adó kiállítás szerdán nyílik a Zichy-palotában – mondta a rendező művészeti és fesztiválközpont igazgatója.

Ismertetése szerint a tárlaton bemutatják a 19. században élt Jedlik Ányos bencés szerzetes, a győri bencés gimnázium egykori tanárának felfedezéseit, köztük a legismertebbet, a dinamót. Helyet kapnak a későbbi találmányok, a C-vitamin, a golyóstoll és a hologram is a bemutatón. Másnap a színházé lesz a főszerep. A nemzet színésznőiről, Blaha Lujzáról, Fedák Sáriról, Mezei Máriáról és Ruttkai Éváról hallhatnak az érdeklődők a filmvetítéssel összekötött programon. Az est vendége Ruttkai Éva lánya, Gábor Júlia és Gyöngyössy Katalin, a Győri Nemzeti Színház művésze lesz, a házigazda szerepét Szigethy Gábor író, rendező tölti be.

A győri Liszt Ferenc Zeneiskola növendékei koncertet adnak január 21-én magyar szerzők műveiből a reneszánsztól napjainkig. A Győri Műhely című irodalmi periodika szerzői pedig irodalmi esten vallanak elődeikről, régi magyar költőkről, írókról, s olvasnak fel legújabb műveikből január 22-én. Az eseményeknek a Zichy-palota ad helyet.

Forrás: Múlt-kor történelmi portál – Hírek – Új dinasztiák tárlata Győrben.

A bejegyzés kategóriája: Irodalom, Kultúra, Művészet, Tudomány, Történelem, Zene
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>