Várossá válásának évfordulóját ünnepli Sepsiszentgyörgy

Sepsiszentgyörgy

Antal Árpád polgármester bejelentése szerint az idei esztendő a jeles évfordulóról fog szólni Sepsiszentgyörgyön – írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap. Az egész éves rendezvénysorozatnak három fő vonulata lesz, helyet kapnak benne a kulturális, a kreatív-interaktív és a szórakoztató rendezvények. Fotó- és rajzpályázatokat írnak ki, kiállításokat szerveznek, lesz sport, könnyűzene és 550 perces koncertsorozat is.

Az ünnepségek kapcsán ötletként vetődött fel, hogy 5,50 lejt (360 forint) gyűjtenének lakosonként egy új Szent György-szoborra. Antal Árpád szerint a város védőszentjének már álló szobrához, amelyet “Süsünek” is nevez a népnyelv, ragaszkodnak a városlakók, az már a város jelképévé vált. Mégis szeretnének helyet adni egy másik köztéri szobornak is, amely a város névadóját a mostaninál hagyományosabb formában ábrázolja.

Terveznek egy könyvsorozatot is, amelynek része Sepsiszentgyörgy képes története, A Szent György legenda és egy sepsiszentgyörgyi egyháztörténeti kiadvány. Az év végén a rendezvénysorozatról megírt és lefotózott anyagokat ugyancsak könyvben adják ki.

A dokumentum, amelyben első ízben tesznek említést Sepsiszentgyörgyről, mint mezővárosról, 1461-ből származik, bár vélhetően ezt megelőzően is város volt a székelyföldi település. A történészekkel egyeztetve a városházán végül arra a megállapításra jutottak, hogy 1461-et tekintik a városi rang elnyerése dátumának.

Forrás: Múlt-kor történelmi portál – Hírek – Várossá válásának évfordulóját ünnepli Sepsiszentgyörgy.

A bejegyzés kategóriája: Kultúra
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>