Több mint 100 éves vízimalmokat rehabilitálnak

Több mint 100 éves vízimalmokat rehabilitálnak – Az egyedülálló ipartörténeti együttes felújítása után kiváló turisztikai célponttá teheti a közeli települést, Pápateszért.

Elkészült a műszaki terv az Európában egyedülálló, 25 egységből álló pápateszéri vízimalomrendszer első egységének felélesztéséről, ennek alapján mentik meg az enyészettől a hazai épített örökség e remekét. Kovács István László építészmérnök, a terv kidolgozója elmondta, a kis bakonyi falun átcsörgedező három patak – Körtvély, Szakács-ér, Bánya-ér- mentén az elmúlt századokban vízimalmok egész rendszere működött. A Kisalföldön termesztett gabonát ide hordták szekerekkel a szántó-vetők, hogy a molnármesterek finom lisztet őröljenek belőle a víz energiájának befogásával.

A malmok vízkerekének meghajtásához a patakokat felduzzasztották, gondosan karban tartották és egymással összehangolt malomtó rendszerré fejlesztették, e munka megélhetést és a faluközösség összetartását jelentette évszázadokon át. Az elődeink által itt zsákokba töltött liszt pedig a környék kenyerét adta. A malmokat 1952-ben államosították, attól kezdve fokozatosan pusztultak, egyik másiknak ma már csak romos falai emlékezettnek a valaha volt életre.

A festői környezetben vegetáló falut a győri Reflex Környezetvédő Egyesület fedezte fel, akik erdei iskolát nyitottak itt és célul tűzték ki a malmok helyreállítását – mondta el a mérnök, aki a civil szervezet felkérésére látott neki a tervezésnek. Az agrártevékenység részeként valaha több tízezer vízi, szél, és ló hajtotta malom működött szerte az országban. E malmoknak nemcsak gazdasági szerepük volt, de a falusi közösségi élet összetartásában is fontos közreműködőként tartották őket számon. A molnármesterek – mivel értettek a gépekhez, a magokhoz, a vizek hadra fogásához – nagy tekintélynek örvendtek, vitás kérdésekben hallgattak a szavukra az emberek.

Az éjjel-nappal egyenletesen zakatoló gépek jóvoltából pedig a malmokat a templomokéhoz hasonló, sajátos misztikus légkör lengte körül. Olyannyira, hogy például a szökevények, menekülők gyakran itt találtak oltalmat és még a zsandárok is tiszteletben tartották a hely különleges státuszát. Mindez a kultúrtörténeti, néprajzi érdekesség a turizmus révén az idegenvezetők közvetítésével ma ismét megelevenedhet – vélte a mérnök.

A pápateszéri ipartörténeti épületegyüttes romjairól Szabó József fotóművész készített a 70-es években képeket, ebből a kollekcióból nyílt a napokban kiállítás a Heraditas Galériában Budapesten az V. kerület, Vitkovics Mihály utca 12.szám alatt.

Forrás: Index – Kultúr – Több mint 100 éves vízimalmokat rehabilitálnak.

A bejegyzés kategóriája: Kultúra, Építészet
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>