Több mint nyolcszáz busó űzi a telet Mohácson

Busójárás

Mohácsi polgármesteri hivatal kulturális referense elmondta: ha az idő is kegyes lesz, 40-50 ezer érdeklődőre számítanak március 3. és 8. között. A látogatókat 32 busócsoport 842 busója fogadja majd a húszezres Duna-parti településen, ahol minden eddiginél több, harminc helyszínen összesen 75 programmal várják az érdeklődőket.A karnevál első napja a gyermek kisbusók farsangolásával kezdődik, a szabadtéri színpadon néptáncegyüttesek és busócsoportok szórakoztatják az érdeklődőket. Pénteken területi német népdaléneklési versenyt, este Söndörgő táncházat rendeznek a Duna Irodaházban, emellett a Kossuth Filmszínházban kiállítás nyílik mohácsi busómaszkfaragók munkáiból. Szombat délelőtt országos népdaléneklési találkozó, busó csoportok bemutatkozása várja az érdeklődőket, majd kezdetét veszi a nemzetközi dudástalálkozó. Este táncház a Poklade és a Bartina zenekarral, farsangi bál, valamint magyar bál fogadja a Mohácsra látogatókat.

Farsangvasárnap délelőtt megkezdődik a busó készülődés a Bödönhajós csoporttal és a Sokadija zenekarral, emellett busómaszkfaragás, délszláv zenei parádé és sokác táncház szórakoztatja a nagyérdeműt. A busójárás fő napján kora délután a szigeti busók csónakon átkelnek a Dunán, majd busóavatás és felvonulás veszi kezdetét. Ezt követően a Duna-partról vízre bocsátják a farsangi koporsókat, a Széchenyi téren pedig busó körtánc és máglyagyújtás lesz. Az estét sokácbál zárja.Hétfőn a busók hagyományos házról-házra járását tekinthetik meg a Mohácsra érkezők. Húshagyókedden az idei utolsó farsangolás kezdődik a város utcáin, kora este pedig ismét máglyagyújtás és koporsóégetés lesz a Széchenyi téren.

A Magyar Nemzeti Bank MNB “az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára Magyarország vonatkozásában elsőként felvett” mohácsi busójárás hagyománya előtt tisztelegve március 4-én ötezer forintos címletű ezüst emlékérmét bocsát ki.

Forrás: Múlt-kor történelmi portál – Hírek – Több mint nyolcszáz busó űzi a telet Mohácson.

A bejegyzés kategóriája: Kultúra
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>