A legendák átvették a Nemzet Sportolója kitüntetést

Grosics Gyula és Buzánszky JenőGrosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat két legendás labdarúgója kedden a Parlamentben átvette a Nemzet Sportolója kitüntetést.

A Parlamentben a miniszterelnök adta át az elismeréseket, ezt megelőzően Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter mondott beszédet. „Hazánk messze földön híres sportolói közül is kiemelkedik ez a tizenegy fős társaság, amely ma tizenháromra bővül. Polyák Imre elvesztése hatalmas űrt hagyott maga után, így új tagot kellett választanunk, ugyanakkor a két kiváló futballista közül lehetetlen és értelmetlen lenne választani, így kivételesen és rendhagyó módon két új taggal bővül ez a társaság. Az Aranycsapat tagjai egy csapatot képviselnek, együtt érték el a sikereket. Grosics Gyula és Buzánszky Jenő nemzetünk legkülönlegesebb adottsággal rendelkező tagjai. Valójában nem mi adunk, hanem ők ajándékoztak meg minket azzal a teljesítménnyel, amelyre nemzetünk minden tagja büszke, meghatározták helyünket a világban. Létrehoztak egy legendát, amely a magyar nemzeti identitás része lett, az Aranycsapat névsorát mindenki úgy fújja, mint az egyszeregyet. Ez a cím csupán formális megnyilvánulása a nemzet megbecsülésének, tiszteletének és büszkeségének.”

A Nemzet Sportolója díjat azok kapják meg, akik a jövő generációja számára a példakép szerepét töltik be, és erőt adnak a mindennapokhoz. Ezek a példaképek tudatosítják az emberekben a mozgás és a sport fontosságát. Az eseményen a díjak átadása előtt a két futballista pályafutásáról egy rövid filmben emlékeztek meg, amelyben természetesen Szepesi György sportriporter legendás kommentálása mellett elevenítették fel a legszebb pillanatokat.

Grosics: Ilyen egyszer adódik az életben
„Köszönöm mindenkinek, aki segített az eredményeink elérésében, valamint a kormánynak, hogy megtisztelt bennünket ezzel a kitüntetéssel” – mondta Buzánszky Jenő. „Kívánom, hogy a jövő nemzedéke vegye át a stafétát, mutassa meg a világnak, hol is van ez a csonka Magyarország.”

„Nagyon szerencsés embernek tartom magam, hogy tagja lehettem az Aranycsapatnak, amely közel öt évig a világ legjobbja volt” – jelentette ki meghatottan Grosics Gyula. „Nagy kitüntetés, hogy ketten egyszerre kerültünk a nemzet legjobb sportolói közé. Ilyen magas kitüntetés egyszer adódik az életben, ennél többet nem lehet elérni, megkoronázza az életpályánkat.”

A 85 éves Grosics 1947 és 1962 között 86 alkalommal védte a magyar válogatott kapuját, míg a jövő héten 86 esztendős Buzánszky védőként 1950 és 1956 között 49-szer ölthette magára a címeres mezt. Mindketten szerepeltek 1953-ban az „évszázad mérkőzésén”, amelyen az Aranycsapat 6–3-ra legyőzte Angliát a Wembley Stadionban, valamint az 1954-es, németek ellen elveszített világbajnoki döntőben is.

Forrás: MNO Magyar Nemzet Online – A legendák átvették Orbántól a Nemzet Sportolója kitüntetést + Képriport.

A bejegyzés kategóriája: Sport
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>