Honfoglalás kori tarsolylemezes sír került

Különlegesen gazdag honfoglalás kori temetkezések kerültek elő Pest megye délkeleti részén. A korábban teljesen ismeretlen, a mezőgazdasági munkálatok miatt bolygatott és veszélyeztetett lelőhely első leleteit fémkeresőt használó civilek találták meg, és ők értesítették róla a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészeit.

A tarsoly eredeti helyén a sírban benne a harcos tűzszerszáma

A szűkebb pátriájuk történelme iránt elkötelezett helyi polgárok leadták a leleteket. Az elvégzett munka hatékonyságához jelentősen hozzájárult a bejelentők, valamint néhány civil és szakmai résztvevő önzetlen, önkéntes segítsége.

A tarsolyos temetkezés feltárás közben

Az ásatás eredményeként három korabeli sír került elő a területen, igen figyelemre méltó leletanyaggal. Az egyik sír melléklet nélkülinek bizonyult, de egy másikban a halott harcossal együtt temették el nyíltartó tegezét és lószerszámzatát, jellegzetes alakú kengyelpárral, valamint csont oldaltaggal ellátott zablával.

A tarsolylemez és az övet díszítő veretek elhelyezkedése

A legkiemelkedőbb leletanyag a harmadik sírból került elő: az eltemetett férfi előkelő rangjára aranyozott ezüst veretes díszöve és tarsolyának fedőlemeze utalt. A sírban ezeken kívül lócsontokat, lószerszámzat és íjászfelszerelés maradványait tártuk fel. A hiteles körülmények között, szakemberek által feltárt tarsolylemez országosan is kiemelkedő jelentőségű leletnek tekinthető. A Kárpát-medence területén mindezidáig alig két tucat hasonló tárgy ismert, ezeknek töredéke származik megfelelően dokumentált ásatásból. Az utolsó ilyen eset a 80-as évek második felében a karosi temetők feltárása volt a Bodrogközben, Révész László vezetésével. Ezt követően még felbukkant egy tarsolylemez Bárándon Püspökladány közelében, azonban ez a darab egy régi ház bontásakor jutott napvilágra – a padlás egyik gerendája mellett sárral betapasztva, elrejtve.

A különleges szépségű tarsolylemez, restaurálás előtti állapotban

A most feltárt, klasszikus honfoglalás kori motívumkinccsel díszített lemezen már restaurálás előtt is látszik, hogy kompozíciója egyedi, kidolgozása magas művészi és technikai színvonalat képvisel. Előkerülése a régió korabeli, eddig kevésbé felismert jelentőségére világíthat rá.

Forrás: Honfoglalás kori tarsolylemezes sír került elő Pest megyében – Sírásók naplója.

A bejegyzés kategóriája: Kultúra, Művészet, Történelem
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>