„Feloszthatatlanul és elválaszthatatlanul” – a Monarchia címere

Oszták - Magyar Monarchia címere

Oszták - Magyar Monarchia címere

„Indivisibiliter ac Inseparabiliter”, vagyis „feloszthatatlanul és elválaszthatatlanul” – olvasható az 1895 és 1918 között használt Osztrák–Magyar Monarchia közös címerének alján.

Az Osztrák–Magyar Monarchia közös címerében a magyar címer a heraldikai bal oldalon szerepel, ez jelzi Ausztria elsőbbségét; a címertanban ugyanis a jobb oldal, vagyis az elöl lévő az előkelőbb hely. Mind az osztrák, mind a magyar címer fölött ott látható a két ország külön koronája.A közös címernek az az érdekessége, hogy az osztrák és a magyar címert összeköti a Habsburg–Lotharingiai-ház családi címere egy kisebb címerpajzson.

Osztrák-Magyar Monarchia címere

Osztrák-Magyar Monarchia címere

A magyar címer szívpajzsában a mai címerünket ismerhetjük fel. Felül az első, kék mezőben lebegő három arany oroszlánfej látható, ez Dalmácia címere. A dualizmuskori Magyarországon a címer ugyanis nemcsak az anyaországot tartalmazta, hanem az úgynevezett társországokat és melléktartományokat is feltüntette. A másik mező onnan ismert, hogy jelenleg is ez a szomszéd Horvátország címere, de érdekes módon azzal a különbséggel, hogy az első négyzet jelenleg vörös, a közös címerben viszont ezüst színű. Az alsó mezőben Szlavónia címerét láthatjuk: két ezüst hullámpólya között vörösben ugró nyest. A nyest a horvátok és szlavónok mitikus állata, a középkorban a bőrével adóztak az uralkodónak, így ez lett a nemzeti jelképük is. A bal oldalon Erdély címere látható, amely maga is több részből áll. Felső részében látunk egy növekvő sast, nappal és holddal kísérve. Ez utóbbiakat a székelység címerének szokták nevezni, a sas pedig az erdélyi magyar megyéket jelképezi, hiszen Erdélyben nemcsak a székely székek, hanem magyar vármegyék is voltak. Alatta egy vörös-ezüst pólya, amely elválasztja az alsó mezőtől, amelyben arany mezőben hét torony látható. Valószínűleg a szászok címere volt.

A magyar címer mellett angyal pajzstartó áll, míg az osztrák mellett egy griffmadár, vagyis felül sas, alul oroszlán. Alul pedig egy szalag, „Indivisibiliter ac Inseparabiliter” felirattal, amely azt jelenti: „feloszthatatlanul és elválaszthatatlanul”. Ez a Pragmatica sanctio 1722–1723-as törvényének három kulcsszava, amely a Habsburg-ház magyar királyi örökösödési jogát kimondja női ágon is, vagyis azt fejezi ki, hogy ugyanaz fog uralkodni Ausztriában és Magyarországon is.

Forrás: MNO Magyar Nemzet Online – „Feloszthatatlanul és elválaszthatatlanul” – a Monarchia címere + Képek.

A bejegyzés kategóriája: Kultúra, Történelem
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>